X-Fittt

X-Fittt is bedacht en uitgewerkt door sportcentrum Form Upgrade uit Arnhem in samenwerking met de winnaar van het SBS6-programma "The biggest loser" Dave van der Kamp. Dave is een ervaringsdeskundige en weet als geen ander hoe moeilijk het is om de ongezonde leefstijl drastisch om te gooien en daarmee overgewicht kwijt te raken. Mede door zijn input is X-Fittt op dit moment het meest effectieve leefstijlprogramma. Maar hoe goed een programma ook is, uiteindelijk bent u het zelf die de stap naar een gezondere leefstijl moet maken. Wanneer u hebt besloten 100% voor een gezonde leefstijl te willen gaan, kan X-Fittt u daarbij uitstekend ondersteunen.

X-Fittt duurt 3 maanden en start met een uitgebreide intake van de individuele deelnemer. Tijdens deze intake wordt een medische vragenlijst afgenomen en wordt de lichaamssamenstelling gemeten. Voor elke deelnemer is er een eigen werkmap met veel informatie. De metingen worden tussentijds en aan het eind opnieuw herhaald. Dit wordt gedaan tijdens het individuele coachgesprek met elke deelnemer. Vervolgens doen alle deelnemers mee aan de kick-off van het programma, de start, waarbij kennis wordt gemaakt met elkaar en er een eerste sportactiviteit wordt afgewerkt.

Gedurende het programma traint de X-Fittt groep gezamenlijk op woensdagavond van 18.30-19.30uur en een 2e groepstraining (of vaker mag ook) in een groep naar keuze. Wekelijks worden diverse groepstrainingen aangeboden door Fitwijzer, waaraan ook veel ex-deelnemers aan het X-Fittt programma deelnemen. 

Naast training wordt er ook een plan meegeven op voedingsgebied, een back to basic voedingspatroon, geen dieet. Deelnemers moeten dagelijks hun genuttigde voeding noteren in een online voedingsdagboek en krijgen hier feedback op van de begeleider van het programma. Ook wordt elke week het lichaamsgewicht gewogen.

Fitwijzer heeft het X-Fittt programma uitgebreid met 3 workshops, waarin veel informatie wordt gegeven over voeding, beweging en het veranderen van ongezonde gewoontes. . Om gedrag te kunnen veranderen is kennis noodzakelijk. Elke workshop omvat een theoretisch en een praktisch deel. Er wordt geleerd een voedingsetiket te lezen en bijvoorbeeld getraind met hartslagmeters om het verschil in trainingsintensiteit te ervaren. Tijdens het gedragsdeel gaat het om het uitspitten van het waarom van bepaalde gewoontes en hoe deze veranderd kunnen worden.

Na afloop van de 3 maanden van intensieve begeleiding wordt nog wel eens de bekende stok-achter-de-deur gemist. Dit is een gevoelige fase waarin mensen terug kunnen vallen in hun oude patroon. Om die reden is er een nazorg traject. Na afloop van het X-Fittt programma wordt het nazorgtraject met elke deelnemer individueel besproken.

Een programma met intensieve begeleiding, die door alle deelnemers steeds als erg positief is ervaren.