Over gewicht gesproken…

In 2040 heeft 62% van de volwassen Nederlanders overgewicht. Dit is een verwachting op basis van ons huidige leefpatroon. Deze toename in overgewicht geldt voor alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar. Bij mannen neemt vooral matig overgewicht toe, bij vrouwen vooral ernstig overgewicht.

We zullen dus nu iets moeten veranderen in onze leefstijl, om deze ontwikkeling af te stoppen. Gezonde voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging is veelal de oplossing voor overgewicht. En dat weten we allemaal, maar toch lukt het niet. Waarom eigenlijk niet? Die vraag moet beantwoord worden. Kies je voor jezelf, voor een gezonde toekomst of denk je dat de gevolgen van overgewicht, zoals een groter risico op kanker, diabetes, hart- en vaatziektes of verminderde vruchtbaarheid wel aan je deur voorbij gaan?

 

 

Mensen zijn gewoontedieren. Veel dingen worden op de automatische piloot gedaan, want dan kosten ze de minste energie. Voor nieuw gedrag moet je echter je best doen. Lichamelijk en mentaal. Het neemt meer ruimte in je hoofd in, in je gedachten. En wanneer je het nieuwe gedrag dat je moet aannemen niet leuk vindt, dan is een excuus snel gevonden.

Het advies vanuit de psychologie is om de lat vooral niet te hoog te leggen, en kleine stappen te nemen in een gedragsverandering. Bij een te grote ingezette verandering is de kans op falen groter en dat is de dood in de pot voor gedragsverandering. Ook is het raadzaam om eerst te onderzoeken wat je zou tegenhouden om bestaand gedrag te veranderen. Wat zijn de hindernissen om nieuw gedrag aan te nemen? Het wegnemen van deze hindernissen is noodzakelijk voor het kunnen aangaan van nieuw gedrag, in dit geval van een gezonde leefstijl.

Bewustwording, daar draait het om. Waarom hecht je bijvoorbeeld aan bestaande leefgewoonten? Wat zouden de positieve effecten zijn van een gezonde leefstijl? Het nieuwe gedrag moet iets leuks krijgen, je iets positiefs opleveren. Je moet er namelijk iets voor doen (meer bewegen) en iets voor laten (snacks eten of alcohol drinken) en daar kom je tegen in verzet.

  • Schrijf op wat het nieuwe gedrag je gaat opleveren
  • Benoem hindernissen en bedenk hoe deze weggenomen kunnen worden
  • Stel je doel niet te hoog, neem kleine stapjes
  • Gun jezelf de tijd om nieuwe gewoonten aan te leren
  • Vraag ondersteuning uit je omgeving
  • Laat je inspireren en stimuleren door anderen die het doel al hebben gehaald
  • Bespreek met anderen de knelpunten in het aannemen van het nieuwe gedrag en vraag om hulp hierbij