Senioren Test-team

Al bijna 20 jaar geef ik nu groepstrainingen aan senioren, allemaal 60+ en de oudste inmiddels alweer 83 jaar. Vijf groepen enthousiaste mannen en vrouwen, die heel trouw hun wekelijkse training afwerken. Het trainen met ouderen vergt wel de nodige kennis van het proces van ouder worden. Er verandert veel op lichamelijk en mentaal gebied waar rekening mee gehouden moet worden. Maar ongeacht de leeftijd blijven ouderen nog steeds goed trainbaar. Ik leg ze daarom ook wekelijks die trainingsprikkel op. Daar worden ze moe van, maar anders verbetert het prestatievermogen ook niet natuurlijk.

In september ben ik gestart met weer een nascholingscursus inspanningsfysiologie en fysieke training van ouderen. Hierbij moesten ouderen eerst getest worden op hun fysieke prestaties en vervolgens getraind worden gedurende minimaal 4 weken op uithoudingsvermogen, kracht of beweeglijkheid. Daarna vond er een hertest plaats en moest het hele proces gepresenteerd worden aan mijn collega fysiotherapeuten van de cursus. Het doel was 1 persoon te testen, liever 3. Dus ik dacht ik vraag het eens in mijn groepen.....meteen 30 aanmeldingen! Op het moment dat ik aangaf dat ze wel 4 weken onafgebroken minimaal 2 x per week moesten komen trainen, vielen er gelukkig een paar af. Vakanties gooide roet in het eten, de groepstraining wilden ze niet missen en om dan nog eens 2 x extra te trainen dat paste niet meteen in hun overvolle agenda. Ik hield er 12 over. Nog steeds veel, dus lekker druk aan het werk geweest.

Eerst een testbatterij van 7 verschillende testen afgenomen. Dit zijn testen die al ruim 25 jaar met ouderen gedaan worden. Na zoveel jaar is er inmiddels een norm ontstaan, een ondergrens waarbij ouderen waarschijnlijk al hulp nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten en een bovengrens waarbij de fitheid zodanig goed is dat er ook geen hulp verwacht gaat worden in de toekomst. Het gebied daartussen geeft een uitslag aan waarop verbetering mogelijk is, om te voorkomen dat er op latere leeftijd hulp nodig is. Een prachtig testprotocol dus om preventief in te kunnen zetten.

Na deze tetstresultaten werd overlegd waarop getraind zou gaan worden, wat zou mijn test-oudere willen verbeteren. En toen werd er gedurende 4 weken hard gewerkt. Prachtig om te ervaren hoe gemotiveerd deze groep was. Ze wilden beslist beter scoren na 4 weken. En dat deden ze, stuk voor stuk. Allemaal zijn ze verbeterd in hun prestatieniveau! Mijn senioren blijken erg fitte en goed belastbare senioren, schatten van mensen en echte doordouwers.

Ik denk dat ik dit testprotocol inclusief de daaraan gekoppelde training maar als vast product ga aanbieden....voor alle ouderen tussen de 60 en 94 jaar, die wel een fysieke oppepper kunnen gebruiken.

 

sterke-oma