Wist u dat?

De zomervakantie is na komend weekend in heel nederland voorbij. Hoogste tijd om weer over te gaan tot de orde van de dag, zoals het schrijven van een nieuwe blog. In mijn vakantie lees ik veel, vooral medische thrillers of misdaadromans, maar ook tijdschriften zoals de Quest of Wetenschap in Beeld. Deze tijdschriften staan altijd vol met leuke wetenswaardigheden o.a. over het menselijk lichaam, de natuur, technologie en noem maar op. Dit levert altijd een heleboel “Wist u datjes” op. Ik heb er even een paar op een rijtje gezet.

Wist u dat het varken als orgaandonor dient voor het menselijk lichaam? Veel organen van varkens lijken namelijk qua vorm en grootte op die van mensen en daarom onderzoeken wetenschappers de mogelijkheden om varkensorganen in te brengen bij mensen. Maar het menselijk lichaam stoot dierlijke organen af. Nieuw ontwikkelde gentechnologie maakt het mogelijk dit probleem te omzeilen. Dat maakt in de toekomst een kloppend varkenshart in het menselijk lichaam mogelijk. Ik kijk ineens heel anders tegen het karbonaadje aan op mijn bord.

Ongewenst kinderloos zijn heeft nog wel eens te maken met traag zaad. Als zaadcellen niet zo best kunnen zwemmen bereiken ze de eicel niet en kan er geen bevruchting plaatsvinden. Duitse onderzoekers hebben hierop iets bedacht: een buitenboordmotor voor zaadcellen. Een metalen spiraaltje moet om de staart van de zaadcel gewikkeld worden, waarna met behulp van een magneet, die over het onderlichaam van de vrouw wordt bewogen, het zaadcelletje gestuurd wordt naar de eicel. Wanneer er een bevruchting heeft plaatsgevonden moet het spiraaltje de andere kant opgedraaid worden, waardoor deze de zaadcel verlaat.

In de natuur is poep geen afvalproduct dat je zomaar wegspoelt. Poep kan dienen als voedsel of antibiotica. De natuur zit vol poepeters. Poep bevat namelijk nog veel voedingsstoffen. Zo leven mestkevers van de uitwerpselen van grote dieren. Ze draaien er een bal van en begraven deze om als voedsel voor de larven te gebruiken. En wist u dat koeienvlaaien helpen tegen depressies? Een bacterie die huist in de koeienvlaai blijkt het brein op te peppen.